Paulaharjua kumartamassa

Heikki Lahnaojan pienoisromaanin Raahe 1852 – 1856 ehkä tärkein yksittäinen lähde on Samuli Paulaharjun Wanha Raahe. Parhaiten Lapin kuvaajana tunnettu kansatieteilijä saapui Raaheen kesällä 1923 ja pariin otteeseen vielä senkin jälkeen. Matkallaan Paulaharju kuunteli vanhojen tarinoita, kirjoitti muistiin ja julkaisi pari vuotta myöhemmin upean hersyvän kirjansa.

paulaharju
Kuvassa Lahnaojankin kirjassa esiintyvän Soveliuksen sali Paulaharjun kuvaamana 1923. (Kuva: Samuli Paulaharju / Museovirasto)

Paulaharjun kirjan lisäksi Lahnaoja luki satoja sivuja muitakin Raahe-kuvauksia menneiltä vuosisadoilta. Ehkä menneitten aikojen Raahen voi kuitenkin parhaiten aistia matkustamalla Raaheen ja tallustelemalla vanhan kaupungin katuja. Odotellessa matkustamiseen sopivia aikoja tämä uusi Raahe-kirja, Raahe 1852 – 1856 voi toimia sopivana alkupalana.

Tiiliskiventekijä

George Herrimanin legendaarisessa Krazy Kat -sarjakuvassa (1913 – 1944) tiilimaakari on nimeltään Kolin Kelly. Sarjakuvan perusjuoni on seuraava: Ignatz-hiiri ostaa Kolin Kellyltä tiilen, jonka paiskaa vihaamansa kissan päähän. Kissa, Krazy Kat, puolestaan pitää hiiren elettä rakkaudenosoituksena. Konstaapeli Pupp viskaa sitten hiiren lusimaan, tiilenpäitä lukemaan, mikä aiheuttaa murhetta kissalle. Konstaapeli on sattumoisin koira, ja hän rakastaa myös kissaa.

Tulen julkaisemaan kustannusnimellä Kolin Kelly pieniä kirjoja. Tarinankerrontatapani muistuttanee Krazy Kat -sarjakuvaa: mielestäni elämä on täynnä pieniä ihmeitä ja kummallisuuksia. Kolin Kelly nimen valinta on tietenkin vitsi, osittain, jos ette vielä hoksanneet: näin pikkuruisia painotuotteita harvemmin kutsutaan tiiliskiviksi. Mutta toivon niiden olevan sisällöltään grammamääräänsä painavampia.